7. nov. 2009

Oldies: eksotiske rytmer i røg og hamp

Når jeg lytter til musik er jeg rimeligt meget over det hele - både genre- og tidsmæssigt og geografisk. Jeg har en forkærlighed for det virkeligt gamle en-mands-blues af den slags, der virkelig har "patina". Men paletten er blevet udvidet en del de senere år. Selv om megen musik igennem tiderne har været lavet med et kommercielt formål, så lyder det sgu' alligevel som om det er lavet med noget sjæl meget af det. Et eller andet sted. I hvert fald i sammenligning med hvad vi bliver overdænget med nu om stunder.
For nylig købte jeg opsamlings-cd'en "The Ultimate 30s and 40s Reefer Songs". De kan nok ikke siges, at være synderligt kommercielle idet numrene formentligt har været ildeset på grund af deres omdrejningspunkt: marijuana. Måske dog mest senere i efterkrigstiden. Men som de fleste jo sikkert allerede ved, så er der jo kommet gevaldigt meget god musik til verden hånd i hånd med en gang fniseurt. Denne skive er ingen undtagelse. Og der er såmænd flere af de store gamle med som f.eks. Fats Waller, Ella Fitzgerald og Cab Calloway.
En anden gang "old school" musik jeg lige vil fremhæve er Blind
Blake And The Royal Victora Hotel Calypsos (ikke at forveksle med bluesmusikeren Blind Blake) og cd'en "Bahamian Songs". Optagelserne er lavet i de tidlige 1950'ere. Blind Blake var en ganske produktiv herre og nåede også at få en del anerkendelse - af bl.a. Louis Armstrong og Duke Ellington. Senere igen lod Beach Boys sig inspirere af ham. På sine ældre dage - i starten af 1980'erne - var han ansat af Bahamas' turistministerium til at spille i lufthavnen for at byde rejsende velkommen. Typisk, kunne man sige, men det ændrer ikke ved, at cd'en indeholder 28 fantastiske numre, der formår at svinge mellem varm eksotisk løssluppenhed og snigende melankoli indenfor samme takt.
Ja, hermed to gange "oldies" anbefalet.
Du kan lytte til hamptågerne hos Amazon eller Norman Records. Hos sidstnævnte kan man også købe "Bahamian Songs". Den findes også hos Honest Jons, hvor man kan lytte. Første nummer, "Love, Love Alone", synes jeg i al beskedenhed er fantastisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar