15. feb. 2011

Unik legestue for drømmere og elektro-hippier

Fra AOA.dk:


Århusianerne får sig en helt unik koncertoplevelse torsdag den 11. februar, hvor de selv kan være med til at forme lyden. Ja, en interaktiv koncert, der bringer det sociale element tilbage i musikken. Og så er det også smukt, skriver AOA.dk’s musikblogger.


”Unik” er så fortærsket et begreb. Enhver singer/songwriter med lidt på hjerte og hvert eneste nye rockband bruger det om sig selv. Men tillad mig for en stund at erobre ordet tilbage, hvor det hører hjemme. Hos de musikere, som rent faktisk ikke lyder som alle andre og som udfordrer vores forestilling af koncertoplevelsen. Lucky Dragons hører til den flok. Og torsdag den 11. februar kan I selv få syn for sagen på Atlas.

En invitation til leg
Jeg har haft fornøjelsen af at se Lucky Dragons tre gange tidligere og igennem årene har bagmanden Luke Fishbeck udviklet et koncept, hvor han med sin koncertform for alvor får inviteret publikum med ind i musikken. Helt ind. En del koncert, en del audiovisuel kunstinstallation og en del sjov legestue. Har man hørt en del af Lucky Dragons’ musik, så vil den ofte være genkendelig for én med det samme. Der er en unik lyd og sensibilitet. Men bandets koncertform er efterhånden også blevet ret så unik. I øvrigt en ting som Radioheads Thom Yorke også har fået øje for. Han inviterede Lucky Dragons til at varme op til sin solo-koncert i Los Angeles.

Tag på din sidemand
De seneste koncerter, jeg oplevede med Lucky Dragons, startede med laptop-electronica, hvor smukke svævende klange vævede sig ind og ud af hinanden til drømmende videobilleder. Men efterhånden som koncerten skred frem begyndte Luke Fishbeck at bruge en slags sensor, hvor han holdt forskellige objekter over (bl.a. sten), hvorefter lyden formede sig efter bevægelser og tingene. Derefter blev kabler fra hans computer rakt ud til publikum, som sad og stod rundt omkring ham. Nogle af kablerne havde tørrede bælgplanter for eden og fungerede som et slags maracas. Raslelyden gled som støvede ekkoer ind musikken. Andre kabler havde den funktion, at blev de blot berørt af en person, så ændrede lyden sig. Og rørte de forskellige publikummer med kabler i hænderne hinanden, så førte det lyden et helt tredje sted hen.
Det sjove var at observere, hvordan publikum startede med en forsigtighed og nysgerrighed og efterhånden rørte mere og mere ved hinanden for at se hvad der ville ske. Et helt igennem interaktivt element i koncertformen, der bringer publikum tættere på hinanden, på kunstneren og på musikken.

Denne livevideo viser med al tydelig det, jeg beskriver oven for. Der er også denne livevideo fra Musikcaféen i Århus fra 2009, men den er noget mørk, så det er svært at se hvad der foregår.
I den 5 minutter lange kortfilm ”Make A Baby” forklarer Luke Fishbeck en tidlig version af konceptet, hvor han har inkorporeret elektronikken i et tæppe.

Ja, det er nørdet. Men det er bare teknikken bag. For selve oplevelsen er smuk, rørende og en opdagelsesrejse, man sjældent får på et spillested.

Lucky Dragons’ hjemmeside HawksAndSparrows og MySpace.

Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar