27. okt. 2010

Varm og funky etiopisk jazz til vintervejret

Fra AOA.dk:

Endnu et verdensnavn gæster Atlas. Tirsdag den 2. november står etiopiske Mulatu Astatke på scenen med den perfekte modgift til det danske vintervejr, skriver AOA's musikblogger Lars Kjær Dideriksen.

Århus' nye spillested Atlas har på forbavsende kort tid - siden august i år - leveret en imponerende række sublime koncerter. Om det så har musik været fra Norge, Syrien, Balkan, Mali eller de hjemlige himmelstrøg. Man kunne have frygtet, at det århusianske publikum ikke havde opdaget Atlas eller slet og ret ikke havde interesse for den musik, som så sjældent spilles radioen, fordi den ikke er almindelig rock eller MTV-egnet. Men den frygt har vist ikke at have noget på sig.
Atlas har fra starten formået at tiltrække absolutte verdensnavne fra den mere eksotiske musikscene og publikum har bakket utroligt flot op. Fremmødet har faktisk været pænt imponerende og festen er så sandelig heller ikke udeblevet! Det startede i højt tempo og fortsatte med det bl.a. den 1. oktober hvor taget lettede, da Boban Markovic fra Balkan spillede op. Tirsdag den 2. november kommer den sidste perle i rækken af verdensnavne, som Atlas lagde ud med at offentliggøre, da stedet åbnede: Mulatu Astatke fra Etiopien.

Revival via Hollywood
Har man set Jim Jarmuschs film "Broken Flowers", hvor Bill Murray kører rundt til tidligere damebekendtskaber for at finde ud af hvem der er mor til hans søn, så har man hørt Mulatu Astatke. Hans musik blev brugt løbende igennem hele filmen, som for alvor fik kastet lys på denne gamle mester.
Men blandt kendere var han allerede stor. Bl.a. fordi hans numre figurerede på en lang række opsamlings-cd'er med musik fra 60'ernes og 70'ernes Etiopien.

Fra en svunden guldalder
Mange af os forbinder Etiopien med billeder af hungersnød i 80'erne, men før det gik så galt, så var hovedstaden Addis Abeba lidt af et "in-sted" for de rige. De lokale orkestre tog den funky og jazzede lyd fra vesten til sig, men det lød nu alligevel ret anderledes, når de begyndte at spille. Instrumenteringen og rytmerne minder om noget, vi kender, men melodierne og sangene lyder langt mere af lokalkolorit. Musikken svinger, men stilen er samtidig tilbagelænet sexet og lyden er gennemført "old school". Den er blevet kaldet "ethiojazz". Og det er blevet en vindende formel. Der er mange fantastisk smukke numre på de førnævnte opsamlings-cd'er ("Ethiopiques"), men det var Mulatu Astatkes, der virkelig skinnede igennem som de bedste numre.
Så lidt i stil med de cubanske musikere kendte fra "Buena Vista Social Club" er den nu noget ældre herre trådt frem af glemslen og nyder nu anerkendelse og spiller rundt om i verden. Han har allieret sig med britiske musikere - med hvem han bl.a. også har lavet et nyt album - og til sammen kalder de sig Mulatu Astatke & The Heliocentrics.
Kort sagt, endnu en oplevelse på Atlas, man ikke bør gå glip af. Nysgerrige kan lytte til musikken og se video på Atlas' hjemmeside.

Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar