9. aug. 2010

En håndfuld spændende udgivelser #1

Jeg fik lige lyst til at sprede ordet om en håndfuld spændende, nyere udgivelser.

Various Artists - Pomegranates: Persian Pop, Funk, Folk and Psych of the 60's and 70's
Pladeselskabet Finders Keepers gør, som sit navn antyder, en dyd ud af at finde gammelt guld frem. Måske er det fordi, at den amerikanske musikhistorie er blevet kulegravet grundigt, at flere og flere er begyndt at se mod Mellemøsten, Afrika og Asien. Eller måske er det bare fordi globaliserede ører endelig er åbnet mere og fordi det, der er at finde derude, at så satans fedt. Det har ikke blot det eksotiske præg - det "svinger" også. Og der er flere afarter af smagsvarianter. Denne opsamling er endnu et fornemt eksempel på den musikarkæologi, der er hippere end hip for tiden. Man kan købe sig fattig i disse udgivelser, for de kommer i en lind strøm (bl.a. også en masse gammel afrikansk musik). Meget af det er faktisk ganske godt, så det er farligt område at bevæge sig ud i, he-he.
Lyt til smagsprøver hos Norman Records.


Harmonious Thelonious: On Stages EP
Et nyt bekendtskab, jeg faldt over på nettet. Det lader til, at disse herrer har noget minimalistik elektronica bag sig, men nu har fundet frem til bunken af samples fra Afrika eller deromkring. Det er egentligt forholdsvis simpelt, men det virker ret godt. Repetivt og rytmisk som Steve Reich (uden dog at være spillet live) og ganske dansabelt.
Lyt til smagsprøver hos Phonica eller på bandets website.Zun Zun Egui: Bal La Poussiere EP
Jeg tjekkede dette band ud, fordi jeg hørte LJUD's djs spille det og fordi de spiller på årets Elektronisk Jazzjuice festival i Århus. Det virker som en blanding af lo-fi indierock og meget rytmisk tribal elementer fra det afrikanske eller lignende. Spændende skive med rimeligt smadret lyd. Jeg tillader mig at forvente en ret vild liveoptræden.
Lyt til numre på MySpace.


Oneohtrix Point Never: Returnal
Elektronisk støj starter denne plade, men derefter indfinder harmonien sig i større mængder. Old school lydflader, der kan minde én om synthesizermusik fra 70'erne og 80'erne, men så alligevel ikke helt. Det lugter af det, men der sker noget andet undervejs. Steder er det ligefrem rigtig smukt.
Lyt til smagsprøver hos Amazon.


Panda Bear - Tomboy (7"-single)
Han har meget at leve op til. Både som del af Animal Collective og på baggrund af sit soloalbum "Person Pitch". Personligt synes jeg efterhånden at han er mere spændende solo end med kollektivet. Rytmerne er mere simple og fremtrædende her på denne single, der er den første af tre limited af slagsen, der skulle komme før udgivelsen af det næste album. Stadig umiskendeligt Panda Bear, men han bevæger sig stadig nye steder hen, omend med små skridt. Melodierne væver sig stadig ud og ind - og vokalen er sovset ind i rumklang. Men det lader til at være blevet hans trademark. It ain't broken, yet, so why fix it?
Lyt til smagsprøver hos The Hype Machine.

Det var lige fem hurtige herfra. Det kommer jeg nok til at gøre igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar