7. jun. 2011

Syret finsk aften på Spanien 19C

Fra AOA.dk:


Århus mest spændende koncertarrangører LJUD inviterer torsdag til koncert med tre finske musikere fra det toneangivende Fonal Records. aOa.dk’s musikblogger giver en varm anbefaling.

Det er uden tvivl de færreste, der har hørt om Jarse, Tomutonttu og Es. Men det skal man nu ikke lade sig skræmme af. Der er erfarne folk, der har fløjet under mainstream-radaren længe. Torsdag aften kan man opleve en fortryllende rejse i lyd med disse herrer på Spanien 19C, hvor man som publikum kommer helt tæt på.

Es har før været i Aarhus. Under en af de tidligere Elektronisk Jazzjuice-festivaler optrådte han på Gyngen i Mejlgade, hvor hans musik blev ledsaget af gamle analoge filmstumper. Det var meget stemningsfuldt og smukt. Musikken bevæger sig i gentagende båndsløjfer og rammer en spøgelsesagtig og sfærisk klang, der måske har en snert af uhygge, men samtidig også finder sig til rette et varmt og trygt sted.

Bag navnet Es gemmer sig Sami Sänpäkkilä, der er manden bag Fonal Records. Pladeselskabet har igennem en længere årrække, fra den finske by Tampere, stået for sin helt egen meget finske stil. Bl.a. med navne som Kemialliset Ystävät, Paavoharju, TV-Resistoru, Lau Nau, Eleanoora Rosenholm, Shogun Kunitoki og Islaja. Sidstnævnte er nok Fonals mest ”kendte” navn idet bl.a. MTV i sin tid lavede en hel ”This Is Our Music”-episode om hende. Hun spillede sidste år på Fanø Free Folk Festival. Shogun Kunitoki har også været i Aarhus før. De optrådte på Spot Festivalen i 2010.

Torsdagens andet navn, Jarse, er rent faktisk en del af Shogun Kunitoki og bag Tomuntonttu gemmer sig Jan Anderzén, der er en del af Kemialliset Ystävät. Så det er en god bid af Fonal Records’ hovedkræfter man kan få at se slå sig løs solo denne aften. Det skal nok blive en lettere syret omgang, men også med den distinkte nordisk/finsk tone, som Fonal Records har givet mange forskellige bud på via sine kunstnere og samtidig har formået at fintune igennem årene. Med LJUD’s egne ord bliver det "flydende og støvede lydstrukturer". Javel, ja. Fonal er i hvert fald på mange måder et spændende bekendtskab, så der skal lyde en stærk anbefaling af arrangmentet herfra.

Koncerten foregår på udstillingsstedet Spanien 19C, der ikke er det letteste sted at finde i Aarhus, hvis man ikke har været der før. Men det ligger på havnen bagved hvidevare-butikken Skousen. Adressen er Kalkværksvej 5A, men tjek evt. luftfotoet på www.spanien19c.dk inden I går ud af døren.

Entréen er blot 50 kroner og koncerten starter kl. 20.30.
Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)