9. mar. 2011

Berlin og Århus besætter hovedkvarteret

Fra AOA.dk:


Berlinske Sister Chain & Brother John og århusianske Fallen Men indtager HeadQuarters fredag med punkattitude og teatralske toner. Desuden læser Singvogels A.K. Hansn op og AOA's musikblogger vender plader.

Århus’ nye bar og spillested HeadQuarters får besøg fra udlandet på fredag den 11. marts. Den berlinske duo Sister Chain & Brother John står på scenen side om side med lokale Fallen Men. De suppleres af A.K. Hansn, der til dagligt står i front for Singvogel, i oplæsnings-mode. Publikum kan forvente en spændende rejse både til undergrunden og underverdenen gennem musik og ord. DJ'erne Anthro Subs og Capt. Daydream vender plader imellem alt dette (sidstnævnte er "yours truly").
Vil man have det hele med fra starten, så bør man dukke op kl. 21.30.

Store berlinske armbevægelser
Sister Chain & Brother John har taget turen fra Berlin til Århus et par gange før. Bl.a. med koncerter på Århus Kunstakademi i Vestergade og Café Vestergade, hvor jeg uden at overdrive kan sige, at de begejstrede et positivt overrasket publikum. Med over 200 koncerter rundt om i verden bag sig er det et erfarent par, der træder op på HeadQuarters. Det kan mærkes.
De er blot to på scenen, men deres måde at optræde på aftvinger opmærksomhed – ligesom deres iørefaldende sange gør det. At de samtidig står iført victoriansk tøj gør kun koncertoplevelsen endnu mere komplet.
Sister Chain fremfører med sin store stemme på karismatisk vis sange om elsskovssyge, erotiske mareridt, underfundige historier og til tider også et par skarpe politiske stik. Det balancerer dog mellem det klassiske og det trashede, for Brother John spiller skiftevis forvrænget el-guitar og bas. Det er deres simple, men uhyre effektive set-up. Brecht møder rock – eller punk om man vil – i en slags ”gotisk blues”, som de selv bl.a. kalder ”parlour punk”.
Til de nysgerrige: Musikmagasinet Geiger har netop lagt et interview med duoen på sin hjemmeside og mandag kan man opleve dem live i programmet Stentor på Århus Studenterradio klokken 19-20.

Rapport fra rendestenen
Århusianske Fallen Men har også en længere historie bag sig og mange sange med i bagagen. Mange af dem lyder som om de er skrevet liggende i rendestenen efter endnu en nat ude, hvor det hele er gået galt. Forsanger Leonard Davies trækker publikum med igennem sølet og leverer sine sange "in your face" sammen med et band bestående af skiftende lokale musikere. Bl.a. A.K. Hansn, der denne aften inden livemusikken går i gang læser op af sin ”Rejsen til Treo – en episk tømmermændsfantasy på alle fire”. Det lyder umiskendeligt som om han har taget samme tur som Leonard Davies. Men det vil tiden vise fredag aften i kælderen under Archauz (Valdemarsgade 1 ved siden af Musikhuset), hvor HeadQuarters holder til.

Aftenen arrangeres af Raum Eins og SOPA. Entréen er 40 kroner og barpriserne er i den fornuftige ende af skalaen.

Aftenens program:
21.30 DJs Anthro Subs & Capt. Daydream
22.30 A.K. Hansn læser op af "Rejsen til Treo"
23.00 Sister Chain & Brother John
24.00 Fallen Men
01.00 DJ Capt. Daydream
03.00 HQ lukker

Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)

8. mar. 2011

Old school country i Vestergade

Fra AOA.dk:


Ingen pop-country á la Garth Brooks, men den gamle ægte vare fra dengang Johnny Cash og June Carter var på toppen og Patsy Cline slog følgeskab. Café Vestergade bobler over med old school country torsdag, når The Hunters fra Berlin spiller der.

Jeg skal være den første til at sige det ligeud: kopibands er normalt ikke lige mig. Jeg forstår, at de er en måde for spillesteder, caféer, pubber osv. at trække folk til på. Og egentligt er det nok også meget sundt, at diskoteksmusikken en stund får en pause og stederne får liv gennem rigtige musikere. Oftest er disse bands rene hitmaskiner og så synes jeg personligt, at det trods fundamentet til en sjov aften, går hen og bliver lidt uinteressant.
Uden at ville begynde på en lang snak om originale musikere versus kopibands, så ved jeg heldigvis, at der findes kopibands – eller coverbands om man vil – som ser udover den aktuelle hitmusik. Et af dem er The Hunters fra Berlin, som man kan opleve på Café Vestergade nu på torsdag den 10. marts.

Klassikere og glemte hits
The Hunters er den slags band, der viser stor respekt for musikhistorien og finder de gamle klassikere frem, men også dykker ned og giver publikum nogle mindre kendte perler, der fortjener opmærksomhed. Samtidig gør den erfarne duo det med masser af entusiasme og musikalitet.
Slår man vejen forbi Café Vestergade vil man formentligt kunne høre ”Long Legged Guitar Pickin’ Man” af Johnny Cash, ”If I Were A Carpenter” af Tim Hardin og numre af f.eks. Patsy Cline, Hank Williams og Gene Autry. Bandet har med tiden også skrevet egne sange i denne tradition og sneget dem ind i deres koncerter. Derudover kan et par nyere kuriøsiteter godt dukke op og jeg mener endda engang at have hørt dem "countryficere" selv et Beatles-nummer med et godt resultat.
I Århus kan man opleve dem som duo. Andre gange har de musikere flere med, som man kan se på disse videoer: ”Long Legged Guitar Pickin’ Man”, ”If I Were A Carpenter”, ”Run That By Me One More Time” og ”These Boots Are Made For Walkin’” .

Country alter ego
Bag navnet The Hunters gemmer sig de to musikere Sister Chain & Brother John, der i november sidste år spillede på Café Vestergade i ”eget navn” for et meget begejstret publikum. Denne gang er de dog på caféen som deres country alter ego. Deres rock-attituder får dog frit spil dagen efter på HeadQuarters, hvor de slår sig løs med deres egne numre.
Countryløjerne på Café Vestergade starter omkring kl. 21 og entréen er gratis.

Links:
MySpace - www.myspace.com/thehuntersmusic
Hjemmeside - http://www.thehuntersmusic.de/

Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)

Hovedkvarteret kalder!

Fra AOA.dk:


Byens nye koncertsted sprudler af liv. Masser af koncerter og flot opbakning til det lokale vækstlag. aOa.dk's musikblogger kan kun anbefale HeadQuarters.

Stedet hedder HeadQuarters – eller HQ om man vil – og som hovedkvarter kan det nok leve en lidt skjult tilværelse. Det ligger nemlig i kælderen under danseteateret Archauz lige ved siden af Musikhuset. Adressen er Valdemarsgade 1, men det lader til at flere og flere allerede har fundet ud af det. Stedet er kun et par måneder gammel, men på dets Facebook-profil kan man allerede se en imponerende liste af kommende koncerter samt en hel del billeder fra tidligere arrangementer i den hyggelige kælder. En rigtig hjemmeside er på vej, forlyder det.

Ny indretning
Nogle kender nok allerede kælderen som stedet, hvor det rødmalede Lobby holdt til indtil for nylig. HeadQuarters har droppet det røde look og i stedet fundet en mere afdæmpet stil med orange farver, gamle møbler og en ny bardisk. Derudover bliver mere af selve rummet brugt til hyggehjørner og der er nu ligefrem en scene, så de optrædende ikke skal stå på gulvet. Ikke ret høj, men den er der. En vigtig ny del af indretningen er desuden de ”puder”, der nu er naglet til væggene og som forbedrer lyden. Derudover er der fine detaljer i form af nogle sjove lamper her og der.

Opbakning til talenter
Det store aktivitetsniveau på HeadQuarters vidner om en åbenhed overfor de lokale talenter, som jeg vil påstå man ikke finder i helt samme omfang på byens andre spillesteder og caféer. Disse andre steder er det meget let at blive ignoreret, hvis man kommer og tilbyder livemusik med forskellige bands. Min egen erfaring med HeadQuarters er stik modsat. Det virker ikke så mærkeligt, når man finder ud af, at folkene bag stedet er nogle af de samme, som har lavet Den Grimmeste Festival ude i Brabrand den seneste håndfuld år. De har en dejlig ”no bullshit” og nede-på-jorden-tilgang til tingene, som jeg kun kan bifalde. Ingen påtaget hipness her.

Et pakket program
Som sagt har der allerede været indtil flere koncerter i stedets indtil videre korte levetid. Kigger vi på programmet for marts 2011, så er der hele 12 koncerter. Derudover indtil flere aftener med djs. Jeg havde selv fornøjelsen efter The National-koncerten i Scandinavian Center at befinde mig på HeadQuarters under Monkey Club. En hel aften hvor en rockabilly-dj (med anderumpe naturligvis) spinnede hits på hits, så folk blev nødt til at danse helt til lukketid. Fantastisk dejlig stemning.
Jeg kan se, at der også er Motown-aftener på programmet, så der skal jeg klart også forbi. Nogle torsdage er der også ”open needle”, hvor man selv kan tage vinylplader med og spille. Det kunne jeg såmænd også finde på at benytte mig af.
Kombinerer du alt ovenstående med barpriser, der ikke er svimlende høje, så har du et koncept, som jeg kun kan anbefale.
Derudover har HeadQuarters’ åbenhed overfor publikum også resulteret i, at jeg sammen med koncertarrangørerne i Raum Eins fredag den 11. marts er med til at sætte berlinske Sister Chain & Brother John og århusianske Fallen Men og A.K. Hansn (fra Singvogel) på programmet. Vi er mange der takker for venligheden.

Så hvad kan jeg sige andet end: Velkommen vil, HQ!

Lars
(Støj på overfladen)

3. mar. 2011

Bassekou eller Balkan?

Fra AOA.dk:


F
redag er det globale og spilleglæden i højsædet i Århus. Mali fyrer op under Atlas, mens balkan rocker igennem på Trøjborg. De hurtige kan måske nå det hele, skriver AOAs musikblogger.

Endnu engang en aften med to spændende koncerter på samme tid. Jeg ville gerne til begge. Til trods for at jeg har set begge før. Men måske netop derfor. For der er tale om to fantastiske livebands.

Bassekou
Atlas har Bassekou Kouyate & Ngoni Ba fra Mali på plakaten. Bandet spillede en helt igennem smuk og livsbekræftende koncert på Atlas sidste efterår. Så en solid dosis mentalt solskin fra dem vil være tiltrængt nu, hvor vinteren lader til at trække ud. Bassekou er virtuos på sin ngoni og har velfortjent fået masser af opmærksomhed. Læs mere om koncerten på www.atlasaarhus.dk.

Balkan
Trøjborg Beboerhus i den anden ende af byen går helt i selvsving i Balkan. Det er nemlig blevet tid til tredje omgang: Balkan Express III. Et tilbagevendende arrangement sat i værk af herboende århusianere fra Balkan-området. De to forrige gange Express har været forrygende.
På programmet er både en film, to livebands og en dj. Det hele starter klokken 19.00 og slutter omkring klokken 01.00. Filmen hedder ”Maratonci trce pocasni krug” (The Marathon Family – vises med engelske undertekster). Det ene band er den lokale sevdah-duo Blue Shadow Caravan, der blander traditionelle balkansange med egne numre. Jeg har tidligere blogget om duoen her på AOA.dk. Og ja, de kan klart anbefales.
Det andet band er det hyperenergiske århusianske balkanorkester KURvE, der efterhånden har været i gang i mange år. Men især i 2010 og frem til nu har de fået mere vind i sejlene med koncerter på bl.a. Atlas og Train, hvor publikum har hoppet rundt som var gulvet en stegepande. Og nej, det er ikke ”cirkusmusik”, som når danske konservatoriemusikere forsøger at lege med ”the flavour of the moment”. KURvE tæller rent faktisk folk fra Balkan, som ved at balkanmusik er meget mere og andet end skæve rytmer, sjove guitarakkorder og hurtige trut i blæseinstrumenter. KURvE formår at kæde de gamle traditioner sammen med nutiden på fornemmeste vis.
DJ Anthro Subs kæder aftenen sammen med alverdens balkanmusik og formår garanteret (som ved tidligere lejligheder) at vise en noget bredere palet af musikken fra regionen end vi danskere kender til. Der laves jo bl.a. også meget rock, punk, dub og elektronisk musik der. Så det er altid en spændende oplevelse at se hvad hun har med som supplement til livemusikken.

Trøjborg Beboerhus ligger Tordenskjoldsgade 31 i baggården. Entréen er 50 kr. Bassekou koster 190 kr. og starter klokken 21.00. Så de hurtige kan måske nå det hele.

Tjek eventuelt denne live video fra Atlas, hvor der både Bassekou Kouyate og KURvE er med. Og her er i øvrigt en video fra den første gang Balkan Express i 2009.

Vi ses derude!

Lars
(Støj på overfladen)