22. jun. 2010

Endelig musik på Stubnitz!

Fra AOA.dk:


Lige før skibet letter anker er der givet tilladelse til at afholde arrangementer udenfor på dækket. Agata & Me, A.K. Hansn (Singvogel), De Splittergale og The Bang Bang Brain spiller over tre dage, skriver musikblogger Lars Kjær Dideriksen.

Af en koncertjunkies bekendelser - del 14...

Så vil der endelig strømme livemusik fra MS Stubnitz i Århus Havn! Allernådigst har skibet fået lov til at afholde arrangementer udenfor på dækket. Det skal udnyttes - også selv om det er i tre dage lige op til der lettes anker i håbe om mere velkomne havne andetsteds.
Det lokale Århus-pladeselskab Sound Of Perpetual Astonishment (SOPA), der er denne signaturs 'sideprojekt',
har fredag aften æren af at være del af de eneste koncerter, det bliver muligt at holde ombord på MS Stubnitz i Århus. Agata & Me og A.K. Hansn & Shoscombe Old Place samler instrumenterne og træder op.
Dette foregår på dækket af skibet fra klokken 20.00. Og det er derved sidste chance for at opleve livemusik på Stubnitz i Århus i denne weekend.

Agata & Me er en siciliensk-bosnisk duo bosat i Århus. Med guitarer, keyboards og anden elektronik skaber de en sagte, men stemningsfuld musik med flotte vokalharmonier. Geiger skrev, at ”originaliteten, talentet, sangene og de sjælfulde vokaler er der, og Agata & Me fremstår foreløbig som en mørk, musikalsk sammenhæng med personlighed.” Agata & Me har bl.a. turneret i Italien, Tyskland og Irland. Duoens bosniske halvdel, Emir Pasic, er desuden aktiv i det århusianske balkanorkester KURvE.

A.K. Hansn – denne aften med backingbandet Shoscombe Old Place – er et kendt ansigt i den århusianske musikundergrund. Igennem mange år har han ageret i bands som Vildensky og Singvogel (bl.a. med digteren Peter Laugesen). I eget navn dykker han dybere ned i sit særegne litterære univers i en semi-syngende ’spoken word’-stil. Denne aften finder skramlet guitar sammen med klarinetter, harmonika og percussion.
Forvent i anledningen af denne særlige Stubnitz-koncert et maritimt tema i repertoiret (se eventuelt denne video på Facebook med A.K. Hansn i "sailor mode")

Livemusikken
suppleres af undertegnede som dj under navnet Capt. Daydream.

Denne aften er en del af en tre-dages seance ombord på Stubnitz. Torsdag den 24. juni spiller De Splittergale og lørdag den 26. juni spiller The Bang Bang Brain suppleret af Stubnitz Selectors (DJ) og Vektor Crew (DJ).

Info om lørdag:
Påmønstring ombord kl. 20.00.
Koncertstart ca. 21.00.
MS Stubnitz, Kajplads 25 lige ved Studenterhuset

17. jun. 2010

Musik fra alle vinkler på fire dage

Fra AOA.dk:

Dansk pop, gratis konservatorie-beats, japansk avantgarde og tysk electronica. Der er stadig rigeligt at mæske sig i den næste uges tid – også hvis man ikke gider Northside Festival, skriver musikblogger Lars Kjær Dideriksen.

Af en koncertjunkies bekendelser – del 13…



Nu er der ikke længe til at spillestederne smutter på sommerferie og festivalerne for alvor tager over. Så vi skal lige nå det hele før lukketid. Nok engang byder Århus på en varieret omgang de kommende dage.

Fredag
Tivoli Friheden har gang i sine Fed Fredag-koncerter og fredag d. 18. juni er Loveshop på plakaten. Jeg har endnu ikke helt besluttet mig om jeg tager afsted, men det kan være. Det er nok mere sikkert, når vi rammer den 9. juli og C.V. Jørgensen indfinder sig samme sted. Koncerterne i Tivoli Friheden starter kl. 20 og koster 75 eller 100 kroner alt efter hvornår man kommer.
Dog tror jeg faktisk, at jeg havner til en gange synthpop på Musikcaféen til Kim Las fredag.

Lørdag

Man kan starte dagen med at tage i Vennelystparken, hvor der er Sommer.Chillout.Aarhus-arrangement. Og er man natteravn så er der afterparty på V58 i Vestergade. Ikke langt derfra kan man finde et nostalgisk hjørne på Café Gemmestedet i Klostergade, hvor DJ Anthro Sabs dykker ned i Bristol-triphoppen m.m. fra kl. 22.00-01.00.
Mens en formentligt betydelig mængde mennesker senere på dagen finder vej til Northside Festival på Tangkrogen, så er jeg – måske forudsigeligt nok – at finde et andet sted. I Musikhusets Rytmiske Sal runder Band Ane, Heidi Mortenson og Jonas Olesen deres studium på Det Jyske Musikkonservatoriums elektroniske linie af med en fælles koncert. Band Ane leverede en smuk koncert på årets Spot Festival, hvor hun blandede melodiske elementer, rytmisk og optaget spoken word på fornem vis. Heidi Mortenson mener jeg for tiden arbejder med loops, hvor hun bygger hele numre op med rytmer, melodi og vokal med blot sin stemme. Det vil sikkert ikke løbe stille af sig. Tjek bare livevideoen her.
Jonas Olesen præsenterer et improviseret værk for en selvbygget optisk synthesizer, der laver grafiske former om til lyd. Fraktaler og keltisk ornamentik er printet på en række skiver, der roterer og bliver belyst. Lyder nørdet. Helt som det skal være. This I gotta see!
Det starter kl. 20 - og så er det hele endda gratis.
Mere info her. AOA-info her.

Søndag
Er man frisk på en gang japansk saxofon-optræden, så skal man endelig ikke gå glip af matinékoncerten med saxofonlegenden Katsura Yamauchi på Spanien 19C søndag eftermiddag kl. 15.30. Trods stedets navn lader den officielle adresse til at være Kalkværksvej 5A. Men kort sagt ligger det næsten lige bag ved Skousen på havnen for enden af Jægergårdsgade. Det bliver nok lidt "avantgarde", men det er LJUD, der arrangerer, og deres koncerter er aldrig kedelige, så jeg tropper troligt op med forventningen om en spændende oplevelse. Entréen koster blot 20 kroner.

Tirsdag
(OBS! DE TRE BANDS NÆVNT HERUNDER HAR DESVÆRRE AFLYST. MEN STUBNITZ ARBEJDER P.T. PÅ ET ALTERNATIV TIL SAMME TIDSPUNKT OG STED) Tirsdag den 22. juni afholder Stubnitz endnu en elektronisk koncert på Café Lobby. Det er en tysk label night med 90% Wasser, der har tre acts på programmet. Her vil man opleve elementer af electro, lydeksperimenter, reallydsoptagelser og teater fra Column One, der har ageret indenfor genren i mange år. Mere bastante inspirationskilder som Front 242. Nitzer Ebb og Laibach finder man hos Kein Zweiter. Ditterich von Euler-Donnersperg blander elektroniske eksperimenter med poesi og ordleg. Han har selv et label, der i sin tid udgav de første albums bedre toneangivende bands som bl.a. Throbbing Gristle og Laibach. Dørene åbner nok omkring kl. 20 og prisen er formentligt omkring 40 kroner.
Resten af ugen kan man formentligt opleve forskellige bands og djs på Stubnitz, der har fået lov til at holde arrangementer på dækket. Så lad os håbe, at vejret holder. Nu er det snart allersidste chance for århusianerne at opleve det unikke skib. Hold jer informeret på http://www.stubnitz.com/ og deres Facebook-side.

Vi ses derude!

Lars

14. jun. 2010

Aarhus og Tyskland mødes i elektronisk virvar

Fra AOA.dk:



Tirsdag aften lægger Café Lobby scene til et vildt ridt af elektronisk musik fra Århus og Berlin i endnu koncert arrangereret af Stubnitz, skriver musikblogger Lars Kjær Dideriksen.


Af en koncertjunkies bekendelser - del 12...

Det kan godt være, at musikerne der træder op tirsdag har base i Århus og Berlin, men ser man nærmere ophavet, så kommer de bl.a. fra Holland og Ukraine.
Århus repræsenteres denne aften af Pol Mod Pol, der blander noise med breakcore. Et støjende rytmisk angreb fra en af de tidligere Noisejihad-aktører, der for nogle år tilbage var utroligt aktive i den århusianske undergrund med spændende elektroniske koncerter.
Ligeledes fra Århus kommer Slew52, der er en duo, der ifølge deres MySpace-side har noget tilknytning til Ukraine. Ikke desto mindre så kan jeg lytte mig frem til, at også de vil fyre op under nogle beats, der kan gøre de fleste rundtossede.
Fra Berlin kommer Woulter Jaspers/Franz Fjödor. Førstnævnt er dog oprindeligt fra Tilburg, Holland. Han optræder med analoge synthesizers, modificerede guitarer og ”elektromagnetiske bølger”. Han har bl.a. lavet et album ud fra reallyds-optagelser fra Ukraine, Indien, Polen og Tyskland. Hvordan det lyder kan være svært at gætte, men på hans MySpace kan man i hvert fald lytte til noget af hans musik.
Koncerten starter kl. 20.00 og foregår på Café Lobby, der ligger i kælderen under Archauz lige ved siden af Musikhuset (Facebook info).
Shackleton, Vengance Tenfold og Audrey Chen, der tidligere har været annonceret til denne dato – før al polemikken med afviklingen af Stubnitz’ koncerter – spiller ikke denne aften.
Stubnitz kan stadig ikke afholde koncerter i sin koncerthal inde i skibet, men der er givet tilladelse til at afholde arrangementer ude på dækket. Derfor opfordrer Stubnitz nu interesserede musikere, kunstnere, djs m.v. til at kontakte dem, hvis de vil optræde der. Dækket er åbent hver aften fra klokken 20 til midnat. Dog ikke på tirsdage.
Tirsdag den 22. juni afholder Stubnitz endnu en elektronisk koncert på Café Lobby. Det er en tysk label night med Column One, Kein Zweiter og Ditterich von Euler-Donnersperg.

10. jun. 2010

Kom til fredagsfest til støtte for Stubnitz!

Fra AOA.dk:




Byd de passive politikere, skrankepaverne og paragrafrytterne trods og støt MS Stubnitz ved at feste igennem på Studenterhuset hele fredagen, skriver musikblogger Lars Kjær Dideriksen.

Af en koncertjunkies bekendelser - del 11...

Noget tyder på at Århus Kommune tilsyneladende har fundet ud af, at de ikke vil betale de lovede penge til MS Stubnitz, som ligger til kaj i Århus. Grunden er, at de planlagte koncerter ikke kan afvikles på skibet, fordi Århus har en lige lovlig emsig brandinspektør. Men lige siden alt dette bøvl startede har ildsjælene ombord på Stubnitz forsøgt at afholde koncerterne andre steder i byen. Det er faktisk lykkedes i nogen grad takket være nogle af byens spillesteder og andre steder. Man kunne så spørge om ikke kommunen så i hvert fald kan betale for den procentdel af koncerter, der når at blive afholdt, så Stubnitz kan komme fra Århus med livet i behold.

Men jeg synes ikke, at jeg har hørt så meget fra politisk side på det seneste. Man har måske bare accepteret, at pyh, vi kan spare pengene, og så lukket øjne og ører for, at en unik europæisk kulturinstitution er ved at støde på grund i havnen. Sikken et eftermæle at tage med videre i sit forsøg på at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017, Århus! Det er pinligt ud over alle grænser. Jeg græmmes!

Kom, støt og fest!
Hvis politikerne, skrankepaverne og paragrafrytterne ikke gider gøre noget, så må vi andre jo tage affære – og så ikke glemme dem, når det er valgdag næste gang. Fredag kan vi – kulturglade Århusborgere – gøre vores til at støtte Stubnitz. Fra kl. 14.30 til 03.00 er der støttefest på Studenterhuset (der ligger på havnen lige ved siden af skibet).
Oprindeligt skulle den have været afholdt på kajen ved skibet, men vejrudsigten ser ikke god ud, så festen er rykket indenfor på Studenterhuset. Derved kan Stubnitz ikke tjene penge på barsalg. Men som gæst kan man betale en entré, som man synes er passende, som så går til skibet fortsatte liv.

Så kom ned og vær med! Programmet byder på både livemusik og DJs. Og nej, jeg kender ikke ret meget af det, men ved at Stubnitz har det med at finde spændende ting frem. Dog ved jeg, at Århus’ egen DJ NoiaNiz er garant for, at alle går fuldstændigt amok på dansegulvet. Så lad nu være med at blive hjemme. Trods vejrguderne, støt et godt formål og fest igennem! ”Save Stubnitz - damn the man!”

Stubnitz har i øvrigt flere arrangementer på plakaten i Århus, så tjek deres hjemmeside og Facebook-side for mere information.

Fredagens program:
Iwana - Dj Set 14:30 - 15:30
Vebak - Live Set 15:30 - 16:30
Inspired - Live Set 16:30 - 17:00
Dj Jazz - Dj Set 17:00 - 18:00
Romero&OscarA - Live Set 18:00 - 19:00
Denali Soundsystem - Dj Set 20:00 - 21:00
Lange - Live Set 21:00 - 22:00
Noia Niz - Dj Set 22:00 - 23:00
Afterparty - 23:00 - 03:00

Links:
Stubnitz’ danske hjemmeside
Stubnitz’ engelske hjemmeside
Facebookgruppen ’ Find en løsning på Stubnitz NU!’

Artikler:
Fremtiden ser sort ud for M/S Stubnitz
'M/S Stubnitz' er tæt på forlis

'M/S Stubnitz' ligger hen som spøgelsesskib
Festfærge er havnet i papirfælde

Vi ses derude!

Lars

PS: Her er et billede af hvad Århus blandt andet går glip af. Noget unikt, noget fedt, noget levende...


9. jun. 2010

En uges levende mixtape i ord og billeder

Fra AOA.dk:



Musikblogger Lars Kjær Dideriksen har samlet en håndfuld indtryk fra den sidste uges musikarrangementer i Århus. Blandt andet grænsesøgende rock fra ind- og udland og lyd og litteratur iscenesat i det grønne.

Af en koncertjunkies bekendelser - del 10...

Nogle gange er der ikke timer nok i døgnet. Og nogle gange kunne det være rart at kunne være to steder på én gang. Blandt andet i den seneste uge. Der var lidt for mange koncerter, men jeg prøvede at få så meget med som muligt.

På stikkerne

Musikcaféen skruede onsdag helt op for tempoet med en triple-tornado. Trommeslager Ches Smith åbnede ballet solo med trommer, trommemaskine, legetøjskeyboard og effektpedaler. Ikke synderligt melodisk, men i stedet rytmik i højeste gear. Da de skæve keyboardmelodier i finalen blev erstattet med synthbas gik hele skidtet tribal, så kroppen bare måtte følge med. Fremragende.


Duoen Fat32 jog med trommer og forvrængede keyboards en slags punkjazz fra helvede igennem publikum, der stod rundt om dem på gulvet foran scenen.


Med hovednavnet Secret Chiefs 3 var Ches Smith igen på scenen. Lidt mere straight, men stadig som en ild over tønderne. Den tidligere Faith No More-guitarist Trey Spruance var her kaptajn og de instrumentale numre vekslede mellem tyrkisk inspireret rock, ”grindcore” og musik, der lød som kom det fra bandet Goblin (der bl.a. er kendt for at lave soundtracks til italienske gyserfilm). Bandet var i øvrigt iført kutter, som var de fra en kult. Det er bestemt set før. Og det er jo egentligt noget fis. Men fed koncert.


Sommerlig sprogfest
Den solrige fredag kørte jeg langs den fjerne side af Brabrand Sø med bilens vinduer rullet ned, Deerhoofs ”Apple O” blæsende ude af dem og en iskold Club-Mate i hånden. Alt omkring mig grønt, grønt og grønt. Da slog det mig, at hov, der var sommeren sgu’ da! I hvert fald den første rigtige sommerdag i min kalender i år. Det helt subjektive øjeblik, hvor vejr, humør og forventninger falder i hak.

På den modsatte bred kunne jeg se pavillontelte, bænke og en scene. På vejen ned til Stadepladsen igennem kvarterets små gader placerede ord sig bestemt, men roligt op ad villamurene. Nye Rør var på scenen til dagens ”Sommerstemmer”-arrangement og gjorde ordene selskab med elektronik og guitar. Publikum i alle aldre slentrede, sad, lå og stenede. What else? De gumlende køer ti meter fra scenen havde fokus et andet sted. Tror jeg nok.
Svend Åge Madsen indfandt sig senere. Knaldsolbrændt og med duvende hvidt fragglehår. Han sendte passager fra sine skrevne værker, som havde relation til Brabrand Sø, ud over publikum. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har læst hans bøger. Til trods for hans omdømme. Hans optræden overbeviste mig dog ikke. Mon det var hans få korte nedslag i forfatterskabet? For jeg tog mig selv i at tænke, at han leverede godterne med en spændingskurve, sprogligt spræl og stemmeføring, der ville være lige så æggende, som hvis jeg bad en tilfældig person om at læse min indkøbsseddel op for mig.


Bandet Er De Sjældne var også en del af Sommerstemmerne. Med sig på scenen havde sanger Solveig Sandnes de to musikere Mads Wæhrens og Dísa. Til tider måske lidt for pænt til mine smagsløg, men sidstnævnte - Dísa - gjorde sig positivt bemærket med sin sfæriske leg med effekter og loop-pedaler, der både skabte spændende harmonier og ruskede op i pænheden.
Efter koncerten måtte jeg forlade søbredden for at nå til Musikcaféen – og måtte derfor gå glip aftenens hovednavn Singvogel med Peter Laugesen. Det er længe siden, jeg har set dem sammen på en scene. Og så var det endda på Laugesens hjemmebane. Argh! Det var derfor noget modvilligt, at jeg drog mod centrum for at stille min nysgerrighed på Musikcaféen.


Italo blæser-core og sprællevende fossiler
Høj på koffein og sol i sindet landede jeg i Mejlgade. Aftenen startede med portugiske Norberto Lobo, der smukt blandede harmoniske guitarmelodier med skud af skæve idéer. Landsmanden Rafael Toral kravlede til gengæld ind i sin egen nørdede navle med noget hightech, der producerede blip-blop-lyde. I alt for lang tid. Der var lige et eller andet, der blev ”lost in translation” der. Måske var det musikken.


Den Århus-Københavnske duo Fossils gjorde noget bedre figur med deres bas og trommer kombi. En allerhelvedes hurtig og tung lydmur af instrumentale numre leveret så sveden piskede af de to herrer. Et album skulle være på vej meget snart, forlyder det. Og lytter man til deres MySpace-side, så lyder det til, at de har fanget deres liveenergi overraskende godt i studiet. Imponerende bedrift.


Italienske Zu var hovednavnet. En trio bestående af trommer, bas og saxofon. Som Fossils også en massiv mur af lyd. Havnet forventet noget mere melodisk, men de har efter sigende skiftet lidt stil. Men så sandelig kompetent, hyperenergisk og intenst.


Mellow melankolsk cafémøde

Agata & Me, der spillede ugen før på Blandet Blandt Andet, holdt en lille eftermiddagskoncert på Café Stardust i Klostergade lørdag. Dejligt at en café-skråstreg-musikforretning vil præsentere noget original lokal musik. Duoen har mange stærke sange på repertoiret, der trækker på forskellige geografiske og genremæssige fikspunkter og samtidig opnår et smukt, personligt udtrykt.
Senere på lørdagen skulle jeg dj’e til en fest i en kolonihave i Åbyhøj. Vejret var perfekt og selskabet ligeså. De seks en halv time bag pladespillerne til ud på morgentimerne gjorde dog, at jeg simpelthen ikke orkede at tage på Spanien 19C til punk-arrangement med Klub Arrogant og US-bandene Girls Of The Graviton og Terrible Eagle. En skam. Men det må jeg råde bod på næste gang. Klub Arrogant er - ligesom LJUD - arrangører, der er garant for spændende musikoplevelser.

Vi ses derude! I hvert fald fredag, hvor der er støttefest for MS Stubnitz på Studenterhuset (Facebook info) fra kl. 14.30 til 03.00, og Raum Eins-arrangement på Trøjborg Beboerhus kl. 20.00 med Singvogel, The City Kill, Don Saund og Papir (Facebook info).

Lars

1. jun. 2010

En musikuge for nysgerrige sjæle

Fra AOA.dk...

Italiensk jazzpunk, filmisk avantgarderock og harmonisk elektronik – og meget mere. AOA.dk’s musikblogger Lars Kjær Dideriksen har rigeligt at anbefale i denne uge.

Af en koncertjunkies bekendelser - del 9...

Hold da op, en uge vi starter juni med! Allerede her 1. juni husede Vestergade 58 et af de flyttede Stubnitz-koncerter: ’StrΩmkreis 1’ med bands fra Danmark og Frankrig.

Onsdag
Stubnitz er igen på spil onsdag aften i samspil med Musikcaféen i Mejlgade. Her spiller tre bands fra USA: Secret Chiefs 3, Fat 32 og Congs For Brums. Nej, jeg kender dem ikke, men det lyder spændende. Secret Chiefs 3 tæller bandmedlemmer, der har ageret i sammenhænge med Faith No More, John Zorn, Melt Banana, Xiu Xiu, Marc Ribot’s Ceramic Dog, Tom Waits og Laurie Anderson. De navne alene får mig til at spidse ører. Men to af musikerne - Ches Smith og Shahzad Ismaily – havde jeg fornøjelsen at opleve netop som del af Tom Waits-guitaristen Marc Ribots band Ceramic Dog i Berlin i 2008. Og de var vanvittigt imponerende (jeg filmede lidt fra koncerten – se til sidst i denne video). Musikcaféens hjemmeside beskriver musikken som ”frygtløst avantgarderock, grindcore, jazz og filmmusik á la Morricone”. Nå ja, den er jeg også med på.
To koncerter der for mig blot er ét af nok så mange tegn på værdien af MS Stubnitz, som det århusianske bureaukrati i kommune og brandvæsen er ved at torpedere uden tanke for hvilke konsekvenser det vil få for kulturlivet fremover. Kom så, Århus, let røven og få det problem løst!

Fredag
Fredag står Århus’ mest spændende koncertarrangører LJUD bag en koncertaften med hele fire bands på Musikcaféen. Italienske Zu er hovednavnet og den gruppe beskrives som liggende i grænselandet mellem rock, punk og fri jazz, hvor de trækker på inspiration på alt fra The Ex til Sun Ra og John Coltrane. Bandet har krydset veje med en absurd række seje mennesker, bl.a. Sonic Youth, Lightning Bolt, Melt Banana og jeg skal komme efter jer. Kort sagt: Det kommer ikke til at gå stille for sig. På programmet er også Rafael Toral og Norberto Lobo, samt danske Fossils. Sidstnævnte har jeg tidligere oplevet som et fremragende liveband. Jeg vil blot henvise til en video for at vise hvad jeg mener – her). (Facebook info)
Har man fredag ikke lyst til så meget fart over feltet, så er der også “Sommerstemmer – musik og litteratur ved Brabrand Sø” fra kl. 16 om eftermiddagen. Her kan man opleve bl.a. Svend Åge Madsen, Er De Sjældne og Singvogel med Peter Laugesen. Det vil helt sikkert også være en fremragende fredagsoplever, man får der. (Facebook info)

Lørdag
For dem der skulle have misset den lokale duo Agata & Me i lørdags på Blandet Blandt Andet så er chancen der igen denne lørdag. På et tidspunkt mellem 14.30 og 16.00 spiller de på Stardust-caféen, Klostergade 58. Vær beredt på en smuk blanding af loops, akustiske instrumenter, harmoniske vokaler og melankoli blandet med solid god sangskrivning, der sætter sig i øret og i hjertet. (AOA info / Facebook info)

Søndag
Søndag runder jeg i hvert fald ugen af med et LJUD/Klub Arrogant-arrangement. Det foregår på Spanien 19C på havnen, hvor amerikanske Terrible Eagle og Girls of The Gravitron spiller. Det bliver givetvis heftigt. Dørene åbner kl. 19 og musikken starter kl. 20. (Facebook info)

Ugen efter
Tirsdag den 8. juni er der mere Stubnitz-sjov på Vestergade 58: ’ StrΩmkreis 2’, der er en Raster-Noton-showcase med bl.a. Pixel og Aoki Takamasa. Det bliver sikkert knitrende og elektronisk, hvis jeg kender det ret så anerkendte pladeskab ret. (Facebook info)
Fredag den 11. juni arrangerer Raum Eins koncert på Trøjborg Beboerhus med Singvogel, The City Kill, Don Saund og Papir. Det har jeg heller ikke tænkt mig at gå glip af. (Facebook info)